Rozenstraat
Historisch Heijenoord
Door de ogen van de bewoners, opgetekend door Paul Arends
Met de broers Gerard (71) en Henk Brouwer (69) maakte ik onlangs een wandeling door Heijenoord langs hun jeugdherinneringen. Twee vitale mannen met lichtgebruinde koppen en pretogen. Gerard Brouwer woont al lang niet meer in Arnhem. Hij is vanaf zijn 23ste neergestreken in Brabant. Hij schreef in het gastenboek op www.heijenoord.net over de groentewinkel èn de koeienstal van zijn ouders in de Rozenstraat. Ik wilde dat verhaal wel eens horen.
Koeien in de Rozenstraat
Maar liefst zeven koeien had het echtpaar Hendrik Brouwer en Marie Brouwer-Visser op stal staan vlak na de oorlog. Op de Rozenstraat nummer 36. Het pand bestaat nog en is nu een niet te missen, knalgeel geschilderde trapgevel schuin tegenover de voormalige zondagsschool. Gerard: “Vader melkte de koeien twee keer per dag melken en bracht de zuivel op straat aan de man met paard en wagen. En in de zomer stonden de beesten bij het ‘hoefijzer’ in Elden. Dus daar moest hij twee keer per dag naar toe. Nam hij het veer bij de Praets”. Henk: “Na Allerheiligen gingen wij met pa de koeien ophalen uit Elden. Moesten we ook met ze over de verkeersbrug, maar daar lagen roosters en dan gingen die beesten enorm bokken. Stonden we daar op het rooster met aan beide kanten twee koppige koeien die aan de touwen trokken…”. Gerard vult aan: “… en pa maar lachen”. Maar uiteindelijk wisten ze met hun kleine veestapel via de stad naar de Rozenstraat te komen.
Op de pof
Het zijn de jaren vijftig. Moeder Brouwer runde een groentezaak op de Rozenstraat 4-6. Aan haar rokken hingen vijf kinderen, onder wie Gerard en Henk. Gerard: “De klanten kwamen elke dag wel een paar keer per dag binnen om te buurten. Alles ging op de pof, in een speciaal schriftje”. Henk: “Veel klanten hadden van die bijnamen. Zo noemde we een kinderloos echtpaar ‘pistuutje’. De man en de vrouw stonken een uur in de wind. Als ze binnen waren geweest moesten de deuren voor én achter open. Gerard: “Zo had je ook de gezusters Meijer met hun broer beter bekend als ‘de haan’, ‘de kip’ en ‘de kromme’. Zij beheerden de zondagsschool. Ze konden niet tegen kinderen. Als ze onze bal te pakken kregen sneden ze hem stuk”.
Bruisende wijk
De Rozenstraat was samen met het stuk Noordelijke Parallelweg en de Brouwerijweg een ongekend bruisend deel van Heijenoord. Henk: “Op elke hoek van de straat had je in dit stuk van de wijk minstens één café . Ik noem Café Joh. De Kruiff, Café-slijterij Buys, dan nog een Café-biljart met achter de bar Gijs ook wel ‘de dopneus’ genoemd. Ik kan me nog herinneren dat op warme dagen staven ijs werden gebracht van boven, uit de ijskelders van voormalige brouwerij de Kroon. Om de drank te koelen in de cafés. Tijdens het transport vlogen er dan wel eens stukken ijs vanaf. Dat waren dan gratis ijsjes voor de hele buurt!”.
Kapper ‘Kuntje’
En het barstte van de winkeltjes, Henk somt op: “…kruidenier Simons, nog een kruidenier Kniest of zoiets, dan Willemsen de sigarenboer aan de Noordelijke Parallelweg met daarnaast een manufacturenzaak. Hierzo een fietsenmaker, Banck heette die geloof ik; daar dan weer schoenmaker Van der Voorst, ginds in het hofje achter de Brouwerijweg. En natuurlijk Kapper ‘Kuntje’ niet te vergeten. Die knipte kippenkontjes weet je wel”. Gerard: “En voor de kinderen een winkel met speelgoed en vliegerpapier, Vogelpoel heette die als ik me niet vergis. In de Schilderstraat had je nog een slager en een smid”. Henk: “De Rozenstraat was vroeger de Rozenboulevard. We leefden op stand ha, ha, ha. We hadden de koeienstal nooit moeten verkopen, had ik er mooi een sjiek appartement van gemaakt, met garage. En dan had ik er nu nog steeds gewoond!”.
Met dank aan Gerard en Henk Brouwer.
Voor aanvullingen, vragen en opmerkingen, stuurt u een mail naar de auteur: p.arends2@gmail.com. Bezoek ook de Historische Herberg, voor Arnhemmers met hart voor de geschiedenis van de stad. Zie ook: www.molenplaatssonsbeek.nl.